Свет
16. September 2016 - 8:44

Викиликс: Загрозено менталното здравје на Асанж

Викиликс објави лекарски извештај во кој се наведува дека менталното здравје на основачот на Викиликс Џулијан Асанж е загрозено ако остане во Амбасадата на Еквадор во Лондон. Тој за еден месец ќе има судско сослушување во Шведска за тоа дали апелацискиот суд ќе го поддржи налогот за негово апсење поради обвиненијата за силување од 2010 година.

„Менталното здравје на господинот Асанж најверојатно ќе се влоши со текот на времето ако остане во сегашната ситуација, која треба да се реши што е можно побрзо“, се наведува во лекарскиот извештај, што Викиликс го објави на Твитер.

Извештајот од 27 страници го направил неименуван „експерт за траума и псохосоцијална состојба“ во Лондон, а датиран е 11 декември 2015 година. Извештајот е направен врз основа на пет разговори водени со Асанж до јуни, минатата година.