Македонија
28. December 2016 - 12:15

Вевчани ќе биде полно за Нова година

Вевчани се подготвува за пречек на Новата година. Угостителските објекти се целосно исполнети, информира градоначалникот Цветомир Угриноски.

Најбројни се домашните гости, од кои најприсутни ќе бидат од Скопје, но ќе има и од другите градови.

- Вевчани ќе биде подготвено за новогодишните празници. Интересот е голем, дел од рестораните се резервирани, а исполнети се и сместувачките капацитети. Најбројни се гостите од Македонија, пред се од Скопје, истакна Угриноски.

Покрај во природните убавини со кои изобилува Вевчани, гостите, како што нагласи градоначалникот, ќе може да уживаат и во традиционалната вевчанска храна.

- Цените се солидни и реални. Се нудат производи од нашето поднебје, домашно вевчанско вино и ракија, познатите вевчански луканци... Гостите ќе имаат богат избор и богато мени и ќе може да уживаат во убавата вевчанска природа, изјави Угриноски.

Сепак, кулимнацијата на празнувањата во Вевчани се очекува за верскиот празник Василица или Стара нова година кога се одржува познатиот Вевчански карневал, а населбата ќе биде полна со гости од земјава и од странство.