Свет
8. September 2022 - 17:04

Светот го одбележува Меѓународниот ден на солидарност со новинарите

Меѓународниот ден на солидарноста со новинарите се одбележува секоја година на 8 септември. Празникот е востановен во 1958 година со одлука на конгресот на Меѓународната организација на новинари.

Датумот беше избран поради фактот што на 8 септември 1943 година, нацистите го погубија чехословачкиот новинар и литературен критичар Јулиус Фучик во Берлин. Додека бил во затвор, успеал да ја напише книгата „Репортажа со јамка околу вратот“, за која постхумно е награден со Меѓународната награда за мир во 1950 година. По неговата смрт, книгата е преведена на 70 јазици ширум светот.

Новинарството продолжува да биде една од најопасните професии во светот. Речиси во секој агол на светот, новинарите се предмет на напади секоја година, а понекогаш овие напади завршуваат со нивна смрт.

Според меѓународната невладина организација Комитет за заштита на новинарите, 28 новинари загинале пред 2021 година, од кои 22 загинале поради нивните професионални активности, уште четворица загинале известувајќи од конфликтните зони, двајца загинале додека известувале за протести или улични судири. Од 1 декември 2021 година, најмалку 293 новинари биле во притвор, што е за 13 повеќе од претходната 2020 година.