Живот
2. November 2015 - 19:02

Се викам Ивана и имам 27 години, никогаш не сум имала момче - Еве што и одговори докторот!

Хрваткињата од загреб, која се претставила како Ивана Х. (27), прати писмо до докторот кој ги коментира здраствените проблеми. Ивана во писмото ги напишала своите години, но и каков проблем ја мачи.
 
Имам 27 години и никогаш не сум имала момче, цел живот само учам. Се прашувам дали сум јас нормална. Можеби сум фригидна, зошто до сега не сум осетила никаква сексуална желба. (Ивана Х., загреб)
 
Одговор прим.др. сц. Горан Арбанас, психијатар - псифотерапевт, Врашче
 
Луѓето се различни, некои уживаат во учењето, некои се многу зажубени. Правото прашање е што всушност вие сакате. Ако уживате во учење или сметате дека вас до сега ви било важно да завршите факултет, тоа е сосема во ред. Мееѓутоа, ако сте незадоволни што не сте во во врска и сексуална желба, ситуацијата е малку поразлична.
 
Прашање е сакате ли некого со кого би имале емоционална врска или сакате некого со кого ви влегле во сексуален однос. Постојат асексуални особи кои немаат желба за секс, но сакаат интимност, блискост, пријателство. Од друга страна, постојат и асоцијални особи кои се згозуваат од секаква блискост и интимност. Во која група вие спаѓате?
 
Понатаму, јас вашето прашање „дали сум нормална?“ би го променил во „што навистина сакам?“ и би ве посоветувал да тргнете во тој правец, а не да ја кршите главата со тоа дали сте нормална, фригидна или нешто трето.