Живот
26. September 2016 - 13:30

Поради лекарска грешка 40 години помина во инвалидска количка, а потоа

Мажот кој 43 години ги помина во инвалидска количка поради погрешна конечно на свои 60 години застана на нозе.

На Португалецот Руфин Борего Portugalcu кога имал 13 години му дијагностицирале неизлечива мускулна дистрофија, Поради тоа повеќе од 4 децении се движел исклучиво со инвалидска количка.

Меѓутоа пред 6 години еден неуролог сфатил дека во прашање е сосема друга болест која само ги ослабнува мускулите, миастенија.

Оваа болест може да се лекува и само година дена по вистинската дијагноза Борего успеа првпат по 43 години да застане на нозе и да прошета до кафулето во квартот.

-Мислевме дека ова е чудо, рече Мануел Милао, сопственик на кафулето во Амандроал, на југоистокот од Португалија.

Борего денеска има 61 година и живее нормален живот освен што два пати годишно оди кај физиотерапевт и на вежби.

Вели дека не се лути поради погрешната дијагноза, зошто знае дека миастенијата била речиси непозната болест во медицината се до првата половина од шеесетите години.

Денеска сака да ги искористи сите предности на животот додека е на нозе.