Живот
20. April 2020 - 18:17

Почина еден од креаторите на „Том и Џери“

Во Прага денеска почина Јуџин Мерил „Џин“ Дејч, американски уметник карикатурист и режисер познат по развојот на ликовите од цртаните филмови „Попај морнарот“ и „Том и Џери“, соопшти денеска Холивуд рипортер.

Дејч работел и на такви анимирани филмови како „Хобит“, „Алиса во Париз“, „Силвестер и волшебниот кристал“ и „Блуфонци“.

Тој во Чешка живеел од 1959 година откако таму се оженил, и практично работел на американски анимирани филмови наоѓајќи се зад „железната завеса“, кога земјата беше позната како Чехословачка.

Дејч во 2003 година добил награда „Ени“ за живетон влог во уметноста на анимираните филмови.