-->
-->
Овој зеленчук треба да се јаде варен
-->
Честопати читаме и слушаме за тоа дека зеленчукот најдобро се консумира свеж, бидејќи е богат со витамини и минерали. Но, постои и зеленчук чии антиоксиданти подобро се апсорбираат ако претходно се свари.
Да се извлече максимумот од хранливите материи од морковите, белите компири, цвеклото, карфиолот и аспарагусот, најдобро е термички да ги обработите. На тој начин, подобро се апсорбира бета-каротенот од морковите, компирите, тиквичките и тиквата.
Секако, подобро е да јадете и таков зеленчук отколку воопшто да не го консумирате. Но, гответе го внимателно (доволно да омекне), но не премногу долго (за да не биде каша).
-->
-->
-->
Ново на Сител
-
ЈСП Скопје: Можни се технички проблеми при валидирање со телефон или апликацијата „Скопска“
-
Ангелов: Би работел за СДСМ но за плата од 5000 евра
-
МЗШВ: Лозарите добиваат гарантирана откупна цена на винското грозје
-
Македонија и 11 членки на НАТО ја зајакнуваат соработката за обука на воени пилоти
-
ССМ на 2 април на протест поради одлуката на Врховниот суд, ќе протестира и на 1 мај
-
Полицајци спроведуваат политичка кампања, училиште претворено во штаб на ДУИ
-
Приведено уште едно лице за убиството на докторот во Железара
-
Вработените во здравството најавуваат протест на 8 април