Живот
5. October 2017 - 11:00

Овој витамин спречува срцев удар и карцином

Истражувачите докажале дека недостатокот од овој витамин може да биде кобен по животот и здравјето на секој човек.

Европско истражување докажува дека лицата со недостаток на витамин Д имаат 12 пати поголем ризик од срцеви заболувања. Витаминот Д е пресуден за регулирање на нивото на калциум и фосфат во телото, а некои истражувања укажуваат дека го намалува ризикот од мултипла склероза и различни заболувања на рак.

Оовој витамин најмногу се добива преку сончевите зраци, па потребно е преку зима и есен да го следите неговото ниво. Неопходен е за здравјето на секој човек, а особено за трудниците. Рибиното масло и јајцата се извор на витамин Д.