Живот
23. February 2024 - 11:12

Откриен целосен фосил на подводен диносаурус во Кина

Меѓународен тим научници открија целосен фосил на подводен рептил диноцефалосаурус ориенталис (Dinocephalosaurus orientalis) во јужна Кина.

Фосилот е стар 240 милиони години и веќе е нарекуван „змеј“, бидејќи има исклучително долг врат. Тој е долг пет метри и му припаѓал на геолошкиот период Тријас.

Со 32 одвоени вратни пршлени, тој има извонредно долг врат и неговите превртени екстремитети и добро сочуваната риба во стомакот, укажуваат на тоа дека е многу добро прилагоден на океанскиот начин на живот, велат истражувачите.