Македонија
2. November 2017 - 19:03

Новата локална власт во Гостивар обвинува: Екс градоначалникот остави долг над 100 милиони денари

Поранешниот градоначалник Невзат Бејта ја остави општина Гостивар со над сто милиони денари долг, се наведува во соопштението од службата за информирање на локалната самоуправа со која од денеска раководи Арбен Таравари. 

- Откако изгуби на локалните избори и се поздрави со општинските службеници, Невзат Бејта ја испразни општинската каса, не оставајќи средства за плати на вработените. Три дена по вториот изборен круг, на 30, 31 октомври и 1 ноември, општината, по наредба на поранешниот градоначалник Невзат Бејта, изврши трансакции со вкупна вредност од 6.774.276,00 денари, односно околу 111.053 евра. Со овие средства, чиј износ е доволен за исплата на плати на вработените во општината и за тековните расходи, се наведува во соопштението.

Според новата локална власт, Бејта во главно им се раздолжил на фирми блиски со него кои ја финансирале неговата скапа предизборна кампања.

- На компанијата „Магнум транс“ во вторникот му биле исплатени 2.000.000,00 денари, на компанијата "Гартен Бау Цели" 1.500.000,00 денари, додека на компанијата Метро Дооел му се исплатени 300.000,00 денари.

Конечниот долг надминува 100 милиони денари, а ревизијата ќе ја покаже точната бројка, стои во соопштението од службата за информирање на општина Гостивар.