Интернет
19. November 2016 - 12:09

Нова промена на Фејсбук ќе спречува трагедии

Глобалната социјална мрежа Фејсбук на основачот Марк Цукенберг, ја купи стартап компанијата "FacioMetriks" која разви софтвер за препознавање на цртите на лицето. Таа настана на Универзитет во Питсбург, јавува АП.
Младата компанија се занимава со развој на вештачка интелигенција, и разви софтвер за анализа на контурите и цртите на лицето, кој може да се користи и преку мобилен. Оваа нова технологија може да промени серија апликации.
 
Ќе им овозможи на фејсбук корисниците да се изразат преку специјални ефекти, фотки и видео снимки. Исто така, ќе овозможи веднаш да биде детектирано ако возачите се поспани и така ќе спречува несреќи и трагедии. Се користи и за пратење на емоциите на болни лица.
 
Од Фејсбук велат дека ова ќе биде убаво креативно дружење.