Балкан
7. April 2017 - 14:52

Министерот Нухиу на Салцбуршки форум во Сараево

Делегација на Министерството за внатрешни работи предводена од министерот Агим Нухиу денеска учествува на конференцијата на министри за внатрешни и за надворешни работи во рамки на Салцбуршкиот форум што се одржува во Сараево.

Во своето обраќање, министерот Нухиу оцени дека заканата од насилен екстремизам е комплексна и оти тој е во можност да ги дестабилизира државите и да предизвика насилство.

- Во услови на глобализација на светот, поврзаноста на екстремизмот со тероризмот, верскиот радикализам и национализмот претставува сериозна закана која ги надминува националните рамки и поприма меѓународна димензија. Македонија во континуитет е изложена на асиметрични закани кои произлегуваат од зачестеното манифестирање на етничка нетрпеливост, верска нетолеранција и екстремизам, кои создаваат погодно тло за радикализација која може да доведе до тероризам, истакна Нухиу.

Македонскиот министер за внатрешни работи посочи дека Македонија во 2015 година се соочила со неконтролиран прилив на огромен број бегалци и мигранти, но оти постои реален ризик од повторно создавање на бегалски бран годинава. За справување со предизвиците, според Нухиу, потребна е координирана регионална соработка и заедничка безбедносна стратегија.

- Тргнувајќи од искуствата со мигрантската криза од 2015 година, при реализација на вакво сценарио, Република Македонија би била една од најпогодените држави на т.н „Балканска рута“. Ефикасната превенција и сузбивање на појавните облици на овие феномени подразбира координирана регионална соработка и постојана надградба на нормативните и институционални капацитети, како и градење на заедничка безбедносна стратегија за справување со предизвиците, рече министерот Нухиу.

На конференцијата во Сараево се дебатира за предизвиците поставени од екстремизмот и тероризмот.