Балкан
1. December 2015 - 17:37

Македонија со најефтин бензин на Балканот - Еве колку чини литро бензин низ Европа

Најефтино гориво во регионот плаќаат возачите на Македонија и на БиХ, а најскапо Грција и Албанија, покажува прегледот на цените на бензините и дизел горивата кој ја има објавено авто мото сојузот на БиХ. Според таблицата споредените цени на горивата во 33 европски земји, во Македонија за литар еуросупер 95 се наплаќа 1.01 евро, евросупер 98 изнаеува 1.04 евра, а за цената на дизел горивото е 80 центи. Во БиХ литар евросупер 95 се продава по цена од едно евро, додека литар евро дизел изнесува 98 центи.

За истото гориво во Грција треба да издвоите 1.66 евра односно 1.25 евра. Во Црна Гора споменатите три врсти на горво по ист редослед литар гориво се точи за 1.08 евра, 1.12 евра, 99 центи по литар. Во Унгарија литар евро супер 95 чини 1,11 евра, а евро дизел 1,12 евра. Во Србија за литар евросупер 95 потребно е во просек да издвоите 1,14 евра за литар, за евросупер 98 1,18 евра за литар а за литар евродизел 1,15 евра. Спрема истата таблица во Хрватска цена за литер безоловен евросупер 95 е 1,2 евра, а евросупер 98 1,28 евра, додека литар евродизел е 1,12. Според АМСБиХ, цените во Хрватска и во Словенија се исти. Во Европа најскапото гориво го плаќаат Британците и Италјанците кои плаќаат евро супер 95 за 1,54 евра, а за евросупер 98 дури и 1,68 евра Британците 1,6 евра. Најефтиното гориво се плаќа во Русија. Таму за литар евросупер 95 чини 54 центи а евро дизел е 51 цент.