Живот
15. April 2016 - 19:31

Како да си помогнете ако ве касне стршлен?

Доаѓа лето, доаѓа и сезоната на убоди од различни инсекти помеѓу кои најголема опасност шират осите и стршлемите.
 
Следниот совет го објави еден долгогодишен пчелар, а кога и да испробал се потврдиле само најдобрите резултати.
 
Да си помогнете на себе или на некој друг можете многу лесно ако имате андол или аспирин во таблети (најдобро секогаш да носите кога одите во природа).
 
Што да направите?
 
Едноставно навлaжнете ја таблетата и ставете ја на местото на убодот.
 
Држете ја така една минута па потоа тргнете ја од местото на убодот.
 
На тој начин ќе ги спречите отокот и болката, а ќе изостане и непријатното чешање.
 
Убодот за брзо време ќе стане минато.