Живот
27. January 2017 - 15:36

Избегнувајте ги овие 10 намирници ако сакате бели заби

Постои голем број на храна која е лоша за нашите заби и ги пожолтува.

Ова се десет намирници кои треба да ги избегнувате:

Вино Црвеното: со својот пигмент ги пожолтува забите. Сличен ефект има бело вино благодарение на танини - природни растителни полифеноли, што дава горчлив вкус, предизвикува жолти дамки на забите.

Кафе: И кафето содржи танини и затоа е важно да ги миете забите секоја чаша кафе.

Оцетот балсамико: Ова е вкусен прилог за салати направен од различни видови на билки и шеќер.

Кари: Силниот зачин што доаѓа од Индија има интензивна темно жолта боја и силен вкус, но неговиот боја ќе остане на забите и затоа треба да се биде претпазлив.

Сос од домати: Причината не се крие во светло црвена боја, но во голема количина на киселина што ја содржи.

Бобинки: Причината е силна боја, која е лесно да се лепи на забната глеѓ.

Газирани пијалоци: слатка газирани пијалаци полни со шеќер, кој може да предизвика кариес. Овие пијалоци, особено оние розови или дури и флуоресцентни бои содржат големи количини на киселина од кои забите постепено може да стане жолта боја.

Соја сос:Бојата на соја сос не се постигнува со процес на природна ферментација туку се забрзува со додавање на хлороводородна киселина која и штети на забната глеѓ.

Цвекло: Многу здрава храна полна со корисни витамини и минерали е одличен дел од секојдневната исхрана. Сепак,неговата силно црвена боја ке се задржи на забите.

Чај: се користи за боење и сенчење ткаенина, и истиот ефектот го има врз вашите заби.