Балкан
31. December 2018 - 8:58

Харадинај: Границата на Косово кон Албанија повеќе не постои

Косовската граница со Албанија повеќе не постои, рече косовскиот премиер Рамуш Харадинај.
 
- Ми беше чест да учествувам во потпишувањето на договорот за воспоставување заеднички гранични точки меѓу Косово и Албанија, по принципот на ИБМ и нашиот заеднички европски пат“, напиша Харадинај на својот профил на Фејсбук.
 
Според него, косовската граница кон Албанија повеќе не постои.
 
„Ќе имаме само една заедничка станица. Работата ќе продолжи и во март влегуваме во втората фаза на целосна елиминација на границата меѓу Косово и Албанија, врз основа на принципите на Шенген“, пишува Харадинај, пренесе Зери.
 
Тој рече дека во интерес на Косово и Албанија е „да се зачува и да се унапреди билатералната соработка меѓу двете земји“