Македонија
10. February 2016 - 8:32

Филмот „Јон Вардар против Галаксијата“ селектиран на „Софија Митингс“

Проектот за долгометражен анимиран филм „Јон Вардар против Галаксијата“ влезе во официјалната селекција на проекти кои ќе бидат презентирани на 13-от копродукциски форум „Софија Митингс“ во март во Бугарија.

Филмот ја раскажува приказната за Јон Вардар, млад неталентиран актер кој е киднапиран од самобендисан робот со наполеонов комплекс по име Зарк. Судбината на целата галаксија е во рацете на овие два антихеројски лика. Нивната авантура е исполнета со многу смешни ситуации кои ќе и се допаднат и на помладата публика, но и на сите љубители на научната фантастика. 

Сценариото и режијата се на Гоце Цветановски, а арт дирекцијата е на Михајло Димитриевски – Тхе Мичо. Филмот е во продукција на „Линкс Студио“.

- Искрено се надевам дека ова ќе биде првиот македонски долгометражен анимиран филм. На Македонија и требаат проекти од ваков тип, комедии наменети за помладата публика и со огромен меѓународен потенцијал. Веќе сме во преговори со повеќе дистрибутери кои сакаат да ги откупат правата за филмот, како и споредните права за производство на видео игри и играчки инспирирани од приказната. Голем придонес за ова има уникатниот стил на Тхе Мичо, квалитетот на сработените презентативни материјали, но и големата ангажираност на менаџерите и нашиот тим околу пласирањето на проектот низ целиот свет, изјави авторот на сценариото Гоце Цветановски.