Интернет
22. јуни 2016 - 18:25

Фејсбук воведе опција за спречување самоубиства

Фејсбук е најверојатно најпопуларно место каде луѓето можат да ја искажата нивната депресија, да објават самоубиствени мисли или да упатат повик за помош.

Со надеж дека ќе им се помогне на овие луѓе, Фејсбук воведе опција за превенција на самоубиства и ја направи достапна за целиот свет.

Опцијата на корисниците им овозможува да пријават пријател чиј статус делува депресивно, што може да укаже на потенцијално самоубиство.

Ако неговиот статус е „пријавен“, корисникот добива доверлива порака каде се наведува дека некој кој го видел неговиот пост мисли дека моментно минува низ тежок период.