Здравје
15. March 2017 - 10:56

Еден час пократок сон - Како летното сметање на времето влијае врз организмот?

 
Летното сметање на времето, краткорочно значи еден час пократок сон, но долгорочно носи подолго траење на денот од крајот на март до крајот на октомври.
 
Но, научниците прогнозираат дека со поместување на часовникот од 2 на 3 во недела на 26 март ќе резултира со зголемен број на срцеви и мозочни удари, ќе предизвика зголемен број на автомобилски несреќи и ќе ја намали ефикасноста во работењето.
 
Според податоците објавени во еден психолошки научен часопис, денот по поминување на летно сметање на времето, американските сојузни судии се склони на 5 отсто подолга затворска казна отколку една недела пред или после тој термин.