Македонија
3. September 2020 - 8:27

Денеска е Света маченица Васа Солунска

Васа беше жена на некој идолски жрец, но истовремено и тајна христијанка. Таа и своите синови ги воспита во Христовиот дух. Нејзиниот маж ја намрази поради тоа и ја предаде заедно со синовите на локалниот судија. Тука беа погубени нејзините синови, а самата Васа се овенча со маченички венец на некој остров во Мраморното море. Света Васа и нејзините синови пострадаа за време на римскиот император Максимијан.