Живот
2. October 2018 - 19:15

Чајот од оваа билка ја убива ешерихија коли

Овој напиток ќе биде идеален да го сочувате вашето здравје во текот на ладните денови.

Многумина истражувања покажаа за добротворноста која ја има овој чај и неговото влијание за оддржување на здрав организам особено во текот на зимскиот период.

– Хибискусот има силно антибактериско дејство, одобено кога се работи за бактерии како ешерихија коли, а покрај тоа може да ја оддржува цревната флора под контрола.

– Богат е со полифенолим, единица која е утврдено дека помага при превензија од рак. Исто така, хибискусот го потпомага растот на здрави келии во организмот, што може да има позитивно дејство кај лицата кои почнале со хемотерапија.

– Богат е со антиоксиданси, соединување кое се бори против слободните радикали во организмот кои можат да поттикнат развој на келиите од рак. Концентрацијата на антиоксиданси во хибискусот е доволна да се ослободат слободните радикали во организмот, дури до 92%.

– Помага во чувањето на крвните зрнца, но и артериите, покрај тоа што содржи соединувања кои ќе ја прочистат крвта и со тоа ќе спречат зголемување на мастите во крвните келии и артериите, и ќе го спречи развојот на многу опасни болести на кардиоваскуларниот систем. Забележано е дека личностите кои пијат хибискус подолг временски период, го подигнуваат нивотот на добар холестерол.

Чајот од хибискус можете да го пиете ладен и топол. Иако чајот можете да го купите во кесички, сепак се препорачува да го купите исушени листови од хибискус за да ги искористите бенефитите од оваа болка максимално.