Балкан
10. July 2015 - 12:01

Браќа близнаци од Албанија ограбиле над 100 домови во Италија

Италијанската полиција, во рамките на акцијата насловена „Близнаци“, ги уапси 31-годишните браќа близнаци по потекло од Албанија, Едмонд и Едуард Труши, кои подолг период вршеле грабежи во повеќе градови во централна и северна Италија. 

Во повеќе од 100 куќи и луксузни вили тие влегувале додека сопстевниците спиеле или не биле дома, со помош на софистицирани уреди кои не прдизвикуваат звук.

Полицијата им влегла во трага на 28 октомври минатта година, кога при кражба еден од браќата бил ранет, но не успеала да ги уапси иако го идентификувала врз основа на трагите од крв.

Во последната акција во нивниот стан бил уаспен Едуард, додека Едмонд успеал да побегне со автомобил „Форд Мустанг“, но по 24 часа и тој бил уапсен.

Во акцијата се запленети два луксузни автомобили, 24.000 евра, пет рачни часовници „Ролекс“ и златен и дијамантски накит во вредност од 300 илјади евра.