Loading Video...
Балкан
7. July 2019 - 22:28

Амбасадорот на Србија во Софија повикан на разговор поради изјавата на Дачиќ за Косово

Бугарското МНР  на разговор го повика српскиот амбасадор во Софија, а истото го направи и српското МНР со бугарскиот амабдаор во Белград.  Министерот Дачик порача дека Србија очекува од Бугарија разбирање за важноста на косовското прашање, во иста мера во која Белград покажува разбитрање за бугарскиот нациоанлен идентиет, јазикот или Гоце Делчев.  Дипломатскиот спор мегу двете земји избувна поради караницата мегу  Борисов  и Дачик  на самитот во Поздањ, за тоа каква би требало да биде позицијата  на  новиот шеф на европската дипломатија  Шпанецот Борел  кон независноста на Косово.