20.04.2014 - 01:09 |
Последна промена пред 1 час 4 мин

Languages

Филип Морис ќе стартува со производствто на цигари во Прилеп по Нова година

Филип Морис ќе стартува со производствто на цигари во Прилеп по Нова година. Стратешкото партнерство меѓу амриканскиот гигант и прилепскиот монопол ќе трае најмалку десет години. Раководтсвто на комбинатот не открива премногу детали од бизнис планот кој го достави Филип Морис  затоа што тоа е деловна тајна, но тврдат дека стратешкото партнерство иако ќе се однеусва смао на Цигарната, ќе донесе бенефит за целата компанијата.

За експертите стратершкото партнерство меѓу гигантот во тутунската индустрија во светот и прилепскиот комбинат ќе значи подобар пласман, излез на македонските цигари на странските пазари.

И  тутунопроизводителите се задоволни од стратешкото пратнерство со  Филип Морис. Очекуваат стабилни цени и поголемо производство.

Раководтсвто на прилепскиот монопл побара старешки парѕтнер на јавен оглас во јули. Пристигна само една понуда која завчера Одборот на директори ја прифати. Наскоро на ист начин ќе се бара партнер и за остансиот дел од Тутунски, оној каде се откупува тутунот и се регулираат коперантските односи. На тој начин, се очекува досегашниот загубар, да се стабилизира и да стане профиталбилна компанија како некогаш.

Наташа Хаџиспиркоска Стефанова 

Бизнис